top of page
Nyheter: Blog2
  • Forfatterens bildeKristian Krokslett

#minkollega: Thomas Ruud

Min gode venn og tenorkollega Thomas Ruud er den neste ut i min kollega-serie. Vi jobbet sammen første gang i 2009 på Nordfjordeid, og har siden stått på scenen sammen mange ganger; både i forestillinger og ikke minst på flere turneer med Hanne Krogh.


Thomas begynte sin sangkarriere som seksåring i guttekoret Sanct Johannes-Guttene i Oslo. Han har sin utdannelse fra Operahøgskolen i Oslo og University of the Pacific i USA. Han debuterte på Den Norske Opera i 1994 i rollen som Grev Almaviva i Barberen i Sevilla, en debut avisen VG omtalte som «en tenor-seier». Han har senere spilt Almaviva i over 150 forestillinger.

Han har vært ansatt ved Staatsoper Hannover og Staatsoper Stuttgart. I tillegg har han hatt gjesteengasjement på andre store operahus i Tyskland, som Leipzig og Mannheim. Hans frilanskarriere har også utspunnet seg i USA, Mexico, New Zealand og Singapore, i tillegg til Den Norske Opera & Ballett. Hans repertoar omfatter roller som Don Jose i Carmen, Rodolfo i La bohème og Cavaradossi i Tosca. Da han i 2002 spilte rollen som Der Sänger mot sopranen Nina Stemme i Rosenkavaleren i Göteborg, utropte svensk presse ham som «den nye Jussi Björling».

Han har jobbet med kjente operadirigenter som Patrick Fournillier, Timo Handschuh, og Eivind Gullberg Jensen og med regissører som Dietrich Hilsdorf og Calixto Bieito. Som konsertsanger har han samarbeidet med verdenskjente sangere som Dame Kiri Te Kanawa.

I Norge er han, ved siden av sine roller på Nasjonaloperaen, regionoperaer og Opera til folket i Oslo, kjent for sin deltakelse Hanne Krogh og de tre tenorer, som har omfattet jule- og sommerturneer i tillegg til en CD.

Her kan du høre Thomas’ versjon av tårnarien fra Puccinis Tosca:46 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page