top of page
Nyheter: Blog2
  • Forfatterens bildeKristian Krokslett

#minkollega: Ketil Hugaas

Så er turen kommet til selveste Suliskongen sjøl, Ketil Hugaas, i min FB-føljetong #minkollega. For en ung sanger fra Salten ble Ketil tidlig et forbilde for meg, og en som viste at det ikke bare gikk an å være operasanger fra Salten, men også at det var mulig å ta steget ut i sangertilværelsen i relativt voksen alder.

Mitt første profesjonelle møte med Ketil var i forbindelse med Aida i Nordlandshallen i 2000. Da hjalp han meg med italiensk-uttalen som Messaggero. Siden har vi jobbet en del sammen, og jeg vil særlig trekke frem to runder med arbeidermusikalen SLUSK som ble satt opp i Fauske Idrettshall og som Ketil har komponert den flotte musikken til. Ja, for han er ikke bare en sanger og en scenekunstner av rang, han er også en strålende arrangør og komponist.

Ketil er altså fra Sulitjelma. Han var ved Kungliga Operan i Stockholm fra 2000 til 2008, og ble etterhvert engasjert ved Den Norske Opera & Ballett i Oslo og gjorde seg bemerket blant annet i tittelrollen i Don Pasquale, som Sarastro i Tryllefløyten, Dr. Bartolo i Barberen i Sevilla, Ol-Kanelesa i Den fjerde nattevakt, Atlantis i Khairos og som Schigolch i Lulu. Sistnevnte førte til gjesteengasjement ved Semperoper i Dresden der han gjorde samme rollen. Han gjorde en kritikerrost prestasjon som døden selv, Nekrotzar, i Le grand macabre ved Den Norske Opera & Ballett høsten 2013 – en rolle han også gjorde ved Det Konglige Teater i København, våren 2014. Fra 2016 har han vært kultursjef i Fauske kommune.

Ketil var i tidlige år aktiv i hjemstedets og regionens musikkliv. Dirigerte kor, korps og storband samt orkester. Han spiller også keyboard/piano, og han var musikkleder i Fauske kommune 1988-1992. Han studerte ved Bergen Musikkonservatorium 1985-88 og Norges musikkhøgskole 1992-96 med professor Ingrid Bjoner.

Ketil har skrevet musikken til tre musikkspill som omhandler hjemstedets historie:

«Slusk» (1990). Tekst/libretto: Bjørn Erik Stemland. «Sulitjelma-affæren» (1993). Tekst/libretto: Bjørn Erik Stemland. «Damene på Coopen» (2015). En musikal om det lille livet i det lille samfunnet lett ispedd de store følelsene og det store perspektivet. Tekst/libretto: Turid Skjølberg Hugaas. Regissør: Ronald Rørvik. Urframføring i Fauske med bl.a. Bodø Sinfonietta.

Lytteeksempelet i dag er Ketil i konsert med Nidaros Brass Band i 2012. Og kjenner jeg ham rett er det kanskje hans eget arrangement som spilles?



101 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page