top of page
Nyheter: Blog2
  • Forfatterens bildeKristian Krokslett

Ragnhilds Drøm 2019 er historie

Så var Ragnhilds Drøm - spillet om Raud den Rame og kristninga av Salten - historie. Jeg fikk gleden av nok en gang å gestalte rollen som "Ulv", Raud den Rames trollmann. En rolle jeg hadde også sist gang spillet ble satt opp.

Dette var syvende gangen Ragnhilds Drøm ble satt opp, og tjue år siden urpremieren.


Spillet tar for seg historien om da Kong Olav var på kristninistokt i Norge og da han møtte Saltens store høvding Raud den Rame. I følge Snorresagaen drepte Olav Raud ved å sette en kvannstilk i halsen på ham og så lot han en lyngorm krype inn i røret. Kongen førte så en glødende jernstang etter slik at ormen krøp ned i magen og åt seg ut gjennom sida på Raud. Heftige greier!

I vår fortelling, som er skrevet av Anne Helgesen og Lyder Verne (med Magne Hanssens musikk), treffer vi Rauds datter Ragnhild. Hun aner at nye tider kommer og prøver fortvilt å advare sin far og sin kjæreste Tore om ikke å dra i kampen mot Olav.


Rauds trollmann er sterk i troen på sin egen og gudenes styrke og mener at Raud må få fjernet datteren slik han fjernet hennes mor da hun oppførte seg på samme vis.


Det gikk som det gikk og etterhvert kommer biskop Sigurd til bygda og de aller fleste lar seg døpe. Til Ulvs store fortvilelse.


Nå er alle dratt hjem til sitt og igjen råder stillheten over Graddholmen på Skjerstad. I pår var jeg også produsent for spillet. En ny og spennende rolle som jeg har trivdes godt med. Men uten god hjelp fra styret og styreleder Randolv Gryt hadde vi nok ikke kommet i mål. Jeg er dypt imponert og ditto takknemlig over at folket i hjembygda tar sjansen på å sette opp noe så stort som dette. Vi håper på gjentakelse!


Takk til regissør Ivar Tindberg og koreograf Ann-Terese Aasen for en fabelaktig og flott versjon av Ragnhilds Drøm. Det sies at dette var tidenes beste utgave, og jeg tror jeg slutter meg til den vurderingen.


Nå er det tid for litt ferie sammen med mine barn og min kjære Sofia før turen etterhvert går til Oscarsborg Festning og Verdis Aïda i august.


Ønsker alle en riktig god sommer!


K

Ulv gjør klart til blot. (Foto: Eivind Nilsen)

154 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page