top of page
Nyheter: Blog2
  • Forfatterens bildeKristian Krokslett

#minkollega: Maija Skille

I 2011 stiftet jeg nytt bekjentskap med mange nye kollegaer. Maija var en av oss som var engasjert ved Ringsakeroperaens produksjon "I Cancelliraadens Dage" dette året. Jeg er glad for at jeg var med i miksen der, for jeg ville for alt i verden ikke vært møtet med Maija foruten. Tvers gjennom god og rettferdighetssansen ligger ut til de ytre fibrene. Vi har senere også jobbet sammen i flere produksjoner og det er like stas hver gang jeg får dele kunstneriske opplevelser på samme scene som Maija.


Maija kommer fra Levanger i Trøndelag og ble i 2009 uteksaminert fra Sibelius-Akademiets operaskole i Helsinki. Hun hadde sin internasjonale debut som Bradamante i Alcina ved Teatro Municipal de Santiago i Chile i 2010 og har også sunget 3. dame i Barry Koskys prisbelønte oppsetning av Tryllefløyten ved Komische Oper i Berlin. Sesongen 2014/15 var hun engasjert som solistpraktikant ved Den Norske Opera & Ballett, hvor hun sang hun rollen som Mercedes i Carmen og Flora i La traviata. Hun har også sunget 3. dame i Tryllefløyten samme sted. 

Hun har også sunget Mrs Doc i Bernsteins A Quite Place med Ensemble Modern og Kent Nagano som dirigent i Montreal, og som ble innspilt på Decca i 2018 med Montreal Symphony Orchestra. Maija Skille har et operarepertoar som spenner fra Zita i Gianni Schicchi og Polinesso i Ariodante til Mrs Lovett i Sweeney Todd. I fjor høst var hun solist i Palmieris Missa a Buenos Aires i Trondheim og Bergen, og hun er også en etterspurt oratoriesanger. Utenom sin utøvende virksomhet er hun universitetslektor i sang ved Nord Universitet og virker også som produsent.

I 2008 kom hun på 3. plass i Lotte Lenya Singing Competition i New York og i 2009 vant hun Merikanto-sångtävlingen i Finland. Hun har mottatt en rekke stipendier og legater fra bl.a. Nord-Trøndelag Fylkeskommune, The Kurt Weill Society, Klæstads legat, Sine Butenschiøns fond, Tom Wilhelmsens stiftelse, Selim Eskelinin säätiö, Adresseavisen, Ringve Museum og Trondheim Kommune.


I Musikkens Hus i Levanger driver hun nå sin eget foretak, "Sangkammeret", hvor hun underviser i sang. Hun har en enorm faglig dyktighet og en stor menneskelig innsikt, og jeg kan trygt anbefale alle å oppsøke henne for undervisning i sang - uansett sjanger.


Her synger Maija "But who may abide" fra Händels Messias.


121 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page