• Kristian Krokslett

#minkollega: Magne Fremmerlid

Magne Fremmerlid er også #minkollega. Første gang jeg møtte Magne tror jeg må ha vært på Fjord Cadenza i 2000, om jeg ikke husker feil. I 2005 stod vi for første gang sammen på samme scene i Sigmund Lillebjerkas «Jomfru Rosenving på Santavajasø». Siden har det blitt mange produksjoner sammen, både scenisk og konsertant. Magne er den type kollega som ser alle rundt seg. Hans humor er ikke bare ubetalelig, men også en vitamininnsprøyting når det går litt trått. Og det gjør det jo innimellom.


«Enestående» og «malmklar» er bare noe av det anmelderne har skrevet om Magne Fremmerlid de siste årene. I perioden 1997 til 2016 var han fast tilknyttet solistensemblet ved Nasjonaloperaen. På hans mangfoldige repertoar står roller som Scarpia i Tosca, Sarastro i Tryllefløyten, Colline i La bohème, Kommandanten i Don Giovanni, Fafner i Rhingullet, Hagen i Götterdämmerung, Vannånden i Rusalka, Kong Marke i Tristan og Isolde, Heinrich i Lohengrin, Hermann i Tannhäuser, Stuart i Jorden rundt på 80 dager og Tempo/Nettuno i Ulysses vender hjem. Han har også bemerket seg i roller som Dikoj i Katja Kabanova, prest i Tryllefløyten og Daland i Den flyvende hollender – i tillegg til den skrekkelige Boris i Lady Macbeth fra Mtsensk.

Hans sjangermessige spenn er bredt og inkluderer både tørrfiskoperaen Querini på Røst og jazzoperaen Storkaren under festivalen Fjord Cadenza. I tillegg er han en etterspurt konsert- og oratoriesanger og har vært solist en rekke ganger med Oslo-Filharmonien, Bergen Filharmoniske Orkester og Stavanger Symfoniorkester.

Våren 2016 medvirket Magne, sammen med Hege Høisæter, i «Ringen på 80 minutter». Dette var deres avskjedsforestilling som solister ved Nasjonaloperaen. Som nåværende frilanser har han vært engasjert ved Den Norske Opera & Ballett som Bonzo i Madama Butterfly og som Sarastro i Tryllefløyten, og var også å se som Absalon Pedersøn Beyer i Anne Pedersdotter. Han er en hyppig gjest på norske distriktsoperascener, som Opera Nordfjord, Operaen i Kristiansund og Opera Østfold, og sommeren 2019 sang han Ramphis i Aida på Oscarsborgoperaen.

Her har jeg funnet et utdrag fra Rusalka, hvor Magne synger Water-Goblin. I denne scenen synger han mot Solveig Kringlebotn.47 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle