top of page
Nyheter: Blog2
  • Forfatterens bildeKristian Krokslett

#minkollega: Bror Magnus Tødenes

I dag er turen kommet til Bror Magnus i min kollega-serie. Jeg har kun én gang vært med i samme produksjon som Bror Magnus, og har for det meste fulgt hans imponerende utvikling fra "sidelinja". Den unge tenoren synger helt nydelig, og tankene springer raskt tilbake til de gamle idealer og tidligere storheter.


Bror Magnus har gjort internasjonal kometkarriere etter at han i 2015 vant Renata Tebaldi International Voice Competition. Han har siden hatt engasjementer ved en rekke europeiske operahus, festivaler og konsertscener. Han vokste opp i Eiksund på Sunnmøre, og tok sikte på en karriere som jazz-gitarist da han søkte seg inn på musikklinjen ved Fagerlia videregående skole i Ålesund. Han måtte ta sang som bifag, og ble snart oppfordret til å skifte hovedinstrument, noe han i første omgang ikke tok særlig alvorlig. Til egen overraskelse ble han tatt opp i talentprogrammet ved Institutt for musikk ved NTNU i Trondheim, som tenor. I 2014–2015 var han utvekslingsstudent ved Conservatorio di Musica Santa Cecilia i Roma.

I 2015 fremførte han Lenskijs arie fra Eugen Onegin (P. Tsjaikovskij) med Trondheim symfoniorkester. Et privatopptak av dette ble lagt ut på YouTube, noe som førte til at han ble invitert til audition på Salzburger Festspiele og til festivalens Young Artists Programme samme sommer. Der deltok han på masterclass med Christa Ludwig og fikk rollen som Ruiz i Trubaduren (G.Verdi), med Anna Netrebko i rollen som Leonora. I de følgende årene fikk han i Salzburg rollen som Rodrigo i Otello (Verdi) på Påskefestivalen, under ledelse av dirigenten Christian Thielemann, og som budbringeren i Aïda (Verdi), med Netrebko i tittelrollen og Riccardo Muti som musikalsk leder. I 2017 sang han på samme festival en konsertantversjon av I due foscari (G. Verdi), med blant andre Plácido Domingo.

I 2015 år vant han førstepris og publikumprisen ved Renata Tebaldi International Voice Competition i Italia, der et stipendiatopphold ved Wiener Staatsoper var en del av premien. Der medvirket han i Glucks Armide, Verdi-operaene Nabucco, Trubaduren, La traviata og Puccinis La faniculla del west. Blant hans motspillere i Wien finner man blant andre nok en gang Netrebko og Roberto Alagna.

Foruten engasjementene i Wien og Salzburg, har Tødenes hatt engasjementer ved Prague National Theatre, Festspillene i Bergen, operaene i Lyon, Toulose og Paris, samt en rekke europeiske symfoniorkestre. I Norge har han spilt Lenskij i Eugene Onegin i Nordnorsk Opera- og Symfoniorkester og Styrmannen i Den flygende hollender (R. Wagner) i Bergen Nasjonale Opera. Hans debut ved Den Norske Opera & Ballett fant sted i 2018 der han spilte Rinuccio i Gianni Schicchi (G.Puccini).

I 2014 ga han ut sin Spellemann-nominerte CD, Remembering Jussi, i samarbeid med Kringkastingsorkesteret og pianisten Håvard Gimse.


Her synger han Tostis "Ideale".
118 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page