• Kristian Krokslett

#minkollega: Berit Norbakken

Blant det beste nord-norge har å by på befinner #minkollega Berit Norbakken seg. Hun leverer vokalkunst på internasjonalt høyt nivå. Jeg møtte henne aller første gang i en Carmina Burana-produksjon i Bodø for mange år siden. Produksjonen var et samarbeid mellom Vocal art, Moving art og Kammerkoret Saga. Jeg husker dette spesielt fordi Berit var solist, og jeg ble dypt imponert. Senere ble vi kollegaer i Det Norske Solistkor, og Berit gjør nå en imponerende frilans-karriere. Fra sin base i Tromsø har hun etablert seg som en verdensledende sanger med tidligmusikk, kirkemusikk, opera og samtidsmusikk på repertoaret.


Berit tok sin utdanning ved Musikkonservatoriet i Tromsø (UiT), Hochschule für Musik i Karlsruhe, Tyskland og diplomstudier ved Norges musikkhøgskole. I 2006 vant hun Rikskonsertenes prestisjefylte konkurranse INTRO-klassisk. Hun har det siste tiåret etablert seg som en av Skandinavias mest ettertraktede konsertsangere med et stort repertoar som solist og kammermusiker.

Hennes oppdrag som solist inkluderer blant annet Skapelsen av Haydn med Kringkastingsorkesteret, Bruckners messe i f-moll med Oslo-Filharmonien, Hertels Passionskantate med Kölner Akademie, Mozarts messe i c-moll med Aalborg Symfoniorkester, Händels Jephtha i Kraków med Accademia Bizantina, Edvard Griegs Peer Gynt med Tokyo Philharmonic Orchestra og Beethovens symfoni nr. 9 i Operahuset i Sydney.

Hun hadde sin operadebut i 2005 som Woodmaiden i Henrik Hellstenius opera Ophelia - death by water singing. Andre operaroller inkluderer Susanna i Le nozze di Figaro, Rosina i Il Barbiere di Siviglia, Belinda i Purcells Dido og Aeneas, Abel i Scarlattis Il primo omicidio, Sigrun i verdenspremieren på Ragnar Rasmussens Malleus Maleficarum, samt en ensemblerolle i Georg Friedrich Haas Melancholia.

Berit var fast medlem i Det Norske Solistkor i perioden 2003 – 2013.

Hun har vært spesielt opptatt av kammermusikk og stemmens plass som en integrert del av ensembleklangen. CD-utgivelser som Phonetix og The Image of Melancholy er gode eksempler på hennes eksperimentering med stemmen som ensembleinstrument.

Her er Berit solist med Arktisk Filharmoni i Saariahos «Quatre instants».39 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle