top of page
Nyheter: Blog2
  • Forfatterens bildeKristian Krokslett

#minkollega: Are Frode Søholt (RIP)

Jeg møtte Are Frode aller første gang da vi begge var med i Sigmund Lillebjerkas barneopera "Jomfru Rosenving fra Santavajasø" i 2005. Han gjorde hovedrollen som "Gutten" på fremragende vis. Are Frode møtte alle med et stort smittende smil, og han sang helt vidunderlig.


Foto: Magnus Skrede

Are Frode Søholt (1974-2012) kom fra Sandane i Nordfjord og hadde sin sangutdannelse fra Griegakademiet i Bergen med Harald Bjørkøy og Hilde Haraldsen Sveen som hovedlærere. Som ensemblesanger var han tilknyttet Det Norske Solistkor fra 2004, men han gjorde også en strålende innsats i flere andre norske ensembler som KorVest (nå Edvard Grieg Kor), Bergen Domkantori, Den Norske Operas kor, Vocal art og Vokal Nord. Av operaroller gjorde han "Gutten" i Bodø Musikkteater sin oppsetting av barneoperaen "Jomfru Rosenving", "Spoletta" i Opera Nordfjord sin oppsetting av Tosca, dobbeltrollen Basilio / Don Curzio i Opera Nordfjord sin oppsetting av "Figaros Bryllup" og "Monostatos" i Steinerskolen i Bergen si oppsetting av "Tryllefløyten" i Stockholm. Han var også solist ved en rekke kirkemusikalske oppsetninger med bl.a. Drakensberg Boys’ Choir, Oslo Kammerkor, Bergen Oratoriekor, Bergen Domkantori, Bergen Barokk og Tromsø Symfoniorkester. (Bl.a. en rekke Bach-kantater, Johannespasjonen av Bach, Messias av Händel, Carmina Burana av Orff, Mozarts Requiem , og Maria Vesper av Monteverdi m.m.). Han gjorde også Johannnespasjonen (solist) under ledelse av Peter Schreier.


Are Frode var også en meget dyktig kulturadministrator og var inititativtaker og festivalsjef for Gloppen Musikkfest fra 2003 til 2010. Han var produksjonsleder for Tromsø Symfoniorkester (2003–2005), plan- og engasjementskonsulent for Den Norske Opera (2005–2007), prosjektkoordinator for Grieg 07 (2006–2007) og for Norcode (2008–2009). Han var også daglig leder for Norsk Barokkorkester (2007–2008) og frem til sin død daglig leder for kulturhuset Trivelshagen på Sandane.


Han debuterte som forfatter i 2010 med diktsamlingen "ho står i rommet mitt og brenn". I 2011 kom den andre diktboka "Antisorg." Begge på Tiden Forlag. I 2012 ble den tredje diktsamlingen hans, "Luftorkester", utgitt posthumt.


Are Frode døde brått og uventet en januardag i 2012, bare 37 år gammel. Savnet er stort.

882 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page